Naar de inhoud
Banner

de bode september 2022: Tegen het doel; niet de methode

Nieuwsbericht18 september 2022

ROOD Utrecht

De kranten staan vol over de boerendemonstraties en er zijn weinig mensen te vinden die er geen mening over hebben. De steeds escalerende protesten zijn al overgegaan op snelwegblokkades en protesten voor het huis van de ‘stikstofminister’.

Aan de rechterzijde, bij BBB, FvD en haar splitsingen zien we steun voor de boeren. Bij wat gematigder rechts blijft het hangen in opportunistische half-afkeuring. Verder naar links wordt er opgeroepen om de protesten met politiegeweld neer te slaan, en de escalatie te verbieden. Zij houden het vaandel van law and order hoog.

Als socialisten moeten we echter geen van deze wegen bewandelen. We zullen nooit moeten pleiten voor onderdrukking door de staat en haar politiemacht. Ons probleem ligt namelijk niet bij de methodes van de boeren, maar bij hun doel. We accepteren deze methodes namelijk wel wanneer het doel gerechtvaardigd is. Denk aan de Amerikaanse vrouwen die protesteerden voor de woningen van Amerikaanse rechters die voor het afschaffen van Roe v. Wade stemden. En hoewel ik hun strategie niet deel, zullen we ook nooit moeten pleiten voor het gewelddadig oppakken door de politie van Extinction Rebellion-activisten die een snelweg blokkeren. Als socialisten zijn we alleen tegen het doel van de boeren; tegen het vernietigen van de natuur en onze toekomst voor hun winst. Wanneer we de staat het mandaat geven om deze methodes in te perken verliezen wij ook de mogelijkheid om ze te gebruiken. Zo zou ik maar al te graag willen dat neonazidemonstraties niet meer plaats zouden vinden. Maar moeten we daarvoor het recht op demonstreren afschaffen?

In plaats daarvan is het onze taak te agiteren tegen de eisen van de boeren; en te pleiten voor een socialistische klimaatpolitiek, die mensen, en niet winst, centraal stelt.