Naar de inhoud
Banner

de bode september 2021: Massale verkrachtingen onder studenten, karige hulp

ROOD Utrecht·12 oktober 2021

Nieuwsbericht·ROOD Utrecht·12 oktober 2021

Deze maand begint een hele nieuwe generatie aan studeren en het studentenleven. Niet alleen zij die net van de middelbare school afkomen, maar ook de studenten die vorig jaar thuis moesten studeren wegens de pandemie. Hoe veel van hen weet dat 11% van de vrouwelijke studenten tijdens hun studietijd verkracht zijn? En voor hen die het wel weten, wat te doen met deze informatie?

Er zijn tot nu toe weinig plekken om hulp te krijgen na het ervaren van seksuele mishandeling naast de studentenunie (Vidius) die mensen wellicht naar goede hulp kan doorsluizen. Amnesty heeft de universiteiten en hogescholen al gevraagd om de hulp na verkrachting te verbeteren, maar campagnes over dit onderwerp zijn nog ver te zoeken in Utrecht. Ook moet de vraag gesteld worden of deze instanties niet meer kunnen doen. Idealiter worden verkrachtingen voorkomen en de universiteit en de hogeschool nemen deze verantwoordelijkheid tot dusver niet op zich.

In mijn drie jaar als student is er nog geen discussie hierover geweest op de Universiteit Utrecht, laat staan een voorlichting. Zoiets zal het probleem uiteraard niet volledig oplossen maar het probleem is te groot om de kat uit de boom te kijken. Het is tijd dat we beter verwachten van onze instellingen, onze studentenorganisaties en onze medestudenten.