Naar de inhoud
Banner

de bode september 2021: Gemeente, betaal je medewerkers fatsoenlijk

ROOD Utrecht·11 oktober 2021

Nieuwsbericht·ROOD Utrecht·11 oktober 2021

In Utrecht hebben we honderden mensen die zich inzetten om onze stad bewoonbaar te houden. Die de straten opruimen, het verkeer regelen of hulpverlening bieden. De gemeente Utrecht buit deze mensen uit door ze een salaris te betalen waar amper van is rond te komen. Onder het huidige minimumloon is het vrij onmogelijk om verzekeringen, huur en boodschappen te betalen. Zeker in een stad als Utrecht met weinig sociale huurwoningen is het onmogelijk om rond te komen met een salaris van minder dan 14 euro. In de stad Utrecht hebben we mensen die zich inzetten voor de stad die niet fatsoenlijk rondkomen terwijl rijke bankiers die de wereld kapot maken een luxe woning bij het Wilhelminapark kunnen veroorloven.

Wat de oplossing is, is duidelijk. We moeten het minimumloon verhogen tot minstens 14 euro per uur. De gemeente kan dit zelf doen bij haar eigen werknemers. Ook moet ze het eisen van bedrijven waar de gemeentediensten van afneemt.

In plaats van voor een passende oplossing te kiezen kiest de Gemeenteraad voor een symbolische oplossing. Wethouders ‘lobbyen’ op nationaal niveau voor een hoger minimumloon. Wat dit concreet betekent is dat de PvdA en GroenLinks heel gelukkig zijn maar de werkenden van de stad nog steeds niet een fatsoenlijk salaris hebben om schoolreisjes van te kunnen betalen. Uiteraard is het noodzakelijk dat het minimumloon landelijk omhoog gaat naar 14 euro, maar de gemeente kan alvast beginnen met haar eigen werknemers een fatsoenlijk salaris te geven waarmee mensen daadwerkelijk in de stad kunnen wonen. Beste gemeente, stop met mooie woorden en betaal je medewerkers fatsoenlijk.

Wil je de strijd voor 14 euro steunen? Kijk op Voor14.nl en doe mee!