Naar de inhoud
Banner

de bode oktober 2021: De politie bewijst weer de knokploeg van de bourgeoisie te zijn

ROOD Utrecht·20 oktober 2021

Nieuwsbericht·ROOD Utrecht·20 oktober 2021

AMSTERDAM – Toen ik vergezeld door kameraden zoals onze lokale ROOD-groep de laatste loodjes van de Woonmars afwandelde, besloot een Amsterdamse politie-eenheid in te slaan op een groepje vredige anarchisten. Nu beschouw ik mijzelf niet als een bemoeial, maar via de volstrekt onterechte arrestatie van een bevriende medeprotesteerder bevond ik mij spoedig in een heftig machtsspelletje van burgemeester Halsema’s knokploeg. Een veelvoorkomend wanbesluit van de plaatselijke liberaal? Helaas denk ik dat de intenties dieper geworteld en met name kwaadaardiger zijn. Een staatsapparaat om stemmen van ontevreden burgers in de kiem te smoren.

De achterbakse kern van het probleem ligt in de absolute bereidheid van het politieorgaan om onbeperkte brutaliteit toe te passen in om het even welke situatie, hoe moreel te rechtvaardigen deze ook mag zijn. Een tergend voorbeeld vond plaats tijdens de namiddag van het in mijn inleiding beschreven Woonprotest: zonder pardon werd een rolstoeler met zwaar geschut klemgereden, om vervolgens hardhandig uit zijn hulpmiddel verwijderd te worden. Beestachtige maatregelen, paardencharges uit oorlogsfilms, een monopolie zelfs op bloedvergiet in de stegen langs onze marktpleinen. Maar het doel van de geblauwde zwijnen blijkt niet per se permanente toetakeling. We mogen spreken van een steeds genadelozer wordend neoliberalisme, hardhandige symboolpolitiek, een ijzeren vuist in ons gezicht geramd voor een zorgvuldig geframede Instagrampost.

Dit mag hier in Utrecht niet gebeuren, al zal burgemeester Dijksma van de immer status quo gezinde PvdA hier gewetenloos op afstevenen. Hoe voorkomen we politiestad Utrecht? Hoe ontwijkt men het doodsopschrift van dictatoriale dienders? De auteur van dit artikel is een schrijver, geen strateeg. Echter heb ik gezien dat organiseren werkt. Laat je geen angst in je schoot werpen door hogere machten die allicht wat afgekloven kruimeltjes van de democratie aan u als hardwerkend persoon gunnen. Verleen uw stem niet aan valse profeten die onze sociale zekerheden vervangen door gummiknuppels. Als u jong bent, sluit u aan bij een socialistische jeugdgroep. Wat ouder? Strijd voor democratie binnen de Socialistische Partij. Het gaat niet om hen die u een klap verkopen wanneer u uw ontevredenheid uit. Het gaat om u. Het gaat om ons.