Naar de inhoud
Banner

de bode mei 2022: Coalitievorming, één pot nat?

Nieuwsbericht10 mei 2022

ROOD Utrecht

De coalitieonderhandelingen duren voort. Geheel buiten het zicht van Utrecht, communicatie over de onderhandelingen is vrijwel niet-bestaand. In een flinterdun eindverslagje van de informateur lezen we wat er komen gaat: meer van hetzelfde.

Dezelfde partijen gaan met elkaar verder: GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. Ondanks het feit dat deze partijen hun meerderheid verloren hebben menen zij kennelijk recht te hebben op het dagelijks bestuur. Het neoliberaal gezelschap wordt aangevuld met de Partij van de Arbeid en Student en Starter.

Vermoedelijk gaan de onderhandelingen vooral over poppetjes. Inhoudelijk is het één pot nat, zo benoemt ook de informateur tussen neus en lippen door. Maar zeker weten doen we het niet, want de communicatie over de onderhandelingen is zeer erbarmelijk. In drie cringe filmpjes van anderhalve minuut spreken de partijen vooral over de fantastische locaties die ze hebben aangedaan, niet over proces of inhoud.

De partijen zijn zich er terdege van bewust dat konkelen in achterkamers de normale gang van zaken is. Om dit te ontzenuwen schrijft de informateur dat het betrekken en betrokken houden van Utrechters ‘zeker een plaats krijgen in de formatiegesprekken’.

Eerst zien dan geloven.