Naar de inhoud
Banner

Bomen Kappen is Afgezaagd!

Nieuwsbericht4 augustus 2022

ROOD Nijmegen

Dit is een artikel uit de Muurkrant van ROOD Nijmegen

Er word wat afgekapt in de wereld. Het meest schrijnende voorbeeld is natuurlijk het Amazonegebied, waar voetbalvelden aan bos met de dag gekapt worden. Zo verliezen we een hoop CO2 slurpers die we kei hard nodig hebben in onze de klimaatcatastrofe, maar ook verliezen hierdoor de dieren en inheemse volkeren (die al eeuwen in harmonie leven met die natuur) hun leefgebied. Maar over heel de wereld worden deze reverse-schoorstenen met bosjes tegelijk met de grond gelijk gemaakt.

Hier in Nederland kunnen we er ook wat van. Zo werd afgelopen winter een bos van meer dan 200 jaar oud gekapt zodat autoproducent VDL Nedcar een fabriek kon bouwen om wellicht een nieuwe partner aan te trekken. Spoiler: die mogelijke partner wilde toch niet.

In Gelderland is de mentaliteit niet anders. Onlangs werden er 120 bomen gekapt in Nijmegen Oost om dure villas voor rijke mensen te bouwen en momenteel worden in Lunteren en Otterlo bossen gekapt voor vakantieparken.

Maar er valt ook nog een hoop te redden: in de Wijchense-, Hatertste- en Overasseltse Vennen wil men een hele boel vakantiehuisjes bouwen ten kosten van een hoop prachtige bomen, in park Brakkenstein wil de gemeente het park renoveren en kennelijk moeten daar ook een paar bomen voor wieberen, en in Eerbeek wil men ook een bos kappen om een papier fabriek uit te breiden… alsof er nog niet genoeg bomen alleen al worden gekapt om papier van te maken…

Kunnen we daar wat aan doen? Jazeker! Een boom mag namelijk niet gekapt worden als er iemand in zit. En precies dit trucje word door verschillende actiegroepen door het hele land gebruikt om bedreigde bomen te redden. Wil jij ook bomen beschermen met je lichaam? Sluit je dan aan bij de helden van www.ikgadeboomin.org en kom op 23 en 24 september naar de training­sdagen in Amelisweerd. Want het grootkapitaal mag niet eindeloos onze o-zo belangrijke bomen blijven kappen om er zelf rijker van te worden, het houd een keer op!