Naar de inhoud
Banner

ROOD haalt banden met Venezolaanse Communes aan

Nieuwsbericht2 april 2023

ROOD

Op zondag 2 april heeft ROOD, samen met De Socialisten en De Rode Lap, gepraat met de Unión Comunera (UC). De UC is een netwerk van Venezolaanse communes, bestaande uit duizenden mensen, die in gemeenschappelijk bezit van hun productiemiddelen leven en werken.

De UC bouwt hard aan het opzetten van een socialistische maatschappij, met de nadruk op grassroots-democratie, die parallel bestaat naast de instituten van de Venezolaanse staat. Ze zijn onafhankelijk van de regerende PSUV, en hebben een gezonde kritische houding tegenover de PSUV en haar uitdagingen bij het voortzetten van de Bolivariaanse revolutie. Er zijn gelukkig nog steeds prominenten binnen de regering die het communale project een warm hart toedragen.

Internationale solidariteit vinden zowel de UC als ROOD erg belangrijk. We hebben besproken hoe we elkaars organisaties kunnen helpen en gaan direct kijken naar de mogelijkheden:

  • Scholingen en leesgroepen ondersteunen om leden te informeren over de Bolivariaanse revolutie en de Unión Comunera, en de situatie in Venezuela;
  • Pamfletten, boeken en andere werken van de UC vertalen en aanbieden bij De Rode Lap, waarbij de opbrengsten naar de UC gaan;
  • Internationale Brigades van de UC faciliteren, waarbij leden naar de communes in Venezuela kunnen gaan en andersom;
  • Onze leden in contact brengen met mensen in de communes, om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

De Unión Comunera is razendenthousiast over onze samenwerking en wij ook!

Video van hoe het leven in de communes eruit ziet.

¡Independencia, Comuna y Socialismo!

  • Motto van de Unión Comunera