Naar de inhoud
Banner

De Bode Arnhem: Het Resultaat van de XR Blokkades

Inzending2 november 2023

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in de oktober editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Extinction Rebellion heeft in de laatste maand nogmaals een A12 blokkade georganiseerd. Anders dan de vorige keren was dit nu een blokkade marathon. Hoe ging dat precies en hoe gaat het nu verder?

Er is van 9 september tot en met 5 oktober elke dag een blokkade georganiseerd op de A12. Dit was met groot succes, op de eerste dag van de blokkade zijn ruim 2500 mensen geteld die aanwezig waren op de blokkade en de steundemonstratie. Met 2400 arrestaties heeft de politie hard opgetreden. Na 27 dagen onder het waterkanon zitten en zelfs eerder weg moeten uit angst voor persoonlijke veiligheid is er eindelijk iets bereikt. De motie die door GroenLinks en D66 is ingevoerd over een scenario opstellen om fossiele brandstoffen en de subsidies die hiermee geassocieerd zijn af te bouwen is aangenomen door de Tweede Kamer.

Dit is natuurlijk goed nieuws, maar niet het einde van de klimaatstrijd. De motie vraagt alleen naar de opbouw van scenario’s en er is nog geen definitief plan van uitvoering.

Daarom is het enorm belangrijk dat we actie blijven ondernemen voor het klimaat. Stem op een linkse partij met een goed klimaatplan en kom naar een van de volgende acties: De Klimaatmars in Amsterdam op 12 november, een Kappen met kolen actie op 18 november waarvan de locatie nog volgt of kom naar het Klimaatalarm in Delft op 6 november. Wees aanwezig en strijd tegen de klimaatcrisis.