Naar de inhoud
Banner

Woonprotest Wageningen

Nieuwsbericht26 oktober 2022

ROOD Wageningen

Wooncrisis

We leven in een periode van crisis. De exponentiële stijging van de kosten van levensonderhoud, in combinatie met de aanhoudende woningcrisis, laat velen in de kou staan. Ook diegenen die nog niet direct getroffen worden, zullen op termijn geconfronteerd worden met dezelfde crisis die zovelen van ons nu al raakt. Huisvesting is samen met voedsel en water een basisvoorwaarde van het menselijk bestaan.

Velen in Nederland worden deze basisbehoefte ontzegd, in het bijzonder worden internationale studenten en immigranten hard getroffen. Ruim 150.000 huizen staan leeg, terwijl meer dan 400.000 mensen dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben. We hebben een punt van wanhoop bereikt waar het normaal is dat studenten € 400,- betalen om op een bank te mogen slapen. De neoliberale economie heeft niet alleen gefaald om de woningcrisis op te lossen, maar heeft deze ook actief veroorzaakt. Deze crises zijn geen toeval, maar zijn een gevolg van het zieke economische regime waar we worden gedwongen onder te leven.

In deze economie is er ruimte voor politici en CEO's om hun zakken te vullen met geld van werkers en studenten die gedwongen worden om dankbaar te zijn met lege beloftes van de regering en kruimels van huisbazen.

Wageningse Aanpak

Helaas doet de ‘’linkse’’ gemeenteraad van Wageningen nog te weinig om het gebrek aan betaalbare huisvesting aan te pakken. En dat terwijl er meer dan genoeg oplossingen zijn op gemeentelijk niveau.

Het is tijd om:

  • De beperkte zelfbewoningsplicht (alleen onder de 350 duizend in bepaalde wijken) uit te breiden naar een algemene zelfbewoningsplicht
  • Meer sociale huisvesting te bouwen in plaats van luxe woningen
  • Short Stay locaties in betaalbare studentenhuisvesting om te zetten
  • Kantoren op het Agrobusinesspark om te zetten in sociale huisvesting
  • Tijdelijke woningen neer te zetten op braakliggende grond
  • Kraken te steunen in plaats van af te straffen

De gemeente zal niet uit zichzelf in beweging komen, daarbij hebben ze een zetje in de rug nodig.

Daarom roepen we alle werkenden en studenten op om zondag 30 oktober om 13.00 uur hun stem te laten horen voor het gemeentehuis op: Markt 1, 6701 CX Wageningen!

Aanmelden kan op: https://fb.me/e/2Vz5G4A6H