Naar de inhoud
Banner

Voor een ROOD alternatief!

Nieuwsbericht13 maart 2023

ROOD

De werkende klasse en jongeren in Nederland worden getroffen door allerlei crises: van prijsstijgingen en woningnood tot de klimaatcrisis. Hoewel de VVD van Mark Rutte zeker heeft bijgedragen aan het ontstaan van deze situatie, moeten we niet uit het oog verliezen dat deze partij slechts één van de vertegenwoordigers van het kapitalistische systeem is. Dit systeem vormt de echte basis van alle crises.

De laatste jaren hebben we grote bewegingen en acties gezien tegen de gevolgen van het kapitalisme, zoals Black Lives Matter, de grote klimaatdemonstraties, radicale woonprotesten en vakbondsacties. Deze bewegingen, die tot nu toe grotendeels los van elkaar hebben gestaan, moeten met elkaar worden verbonden en een politieke uitdrukking krijgen.

De PvdA en Groenlinks zijn hiervoor geheel ongeschikt. De ‘tweestrijd’ tussen de ‘linkse wolk’ en de VVD die we nu zien, kan de geschiedenis niet uitwissen. Keer op keer hebben deze partijen samengewerkt met de VVD, het CDA en andere rechtse partijen: van de paarse neoliberale kabinetten in de jaren negentig tot het Kunduz-akkoord en het leenstelsel. Steeds hebben ze zich bereid getoond om besluiten te nemen die haaks staan op de belangen van werkende mensen. De SP, onze voormalige moederpartij, profileerde zich vroeger als spreekbuis van de ontevredenen. Maar de afgelopen tijd is zij sterk naar het midden opgeschoven - met als einddoel om aan een regering te kunnen deelnemen. Dan wordt zij medeverantwoordelijk voor het beheer van een systeem dat geen oplossingen heeft, waardoor ze alle geloofwaardigheid verliest.

Er moet een nieuwe politieke partij komen, die een échte tegenmacht kan vormen. Een partij die niet meedoet aan de principeloze koehandel en baantjesjagerij. Een partij die deelneemt aan verkiezingen om voor de belangen van de werkende klasse te strijden, maar vooral mensen organiseert en bijstaat in de klassenstrijd buiten het parlement.

De Socialisten en ROOD bouwen aan zo’n partij. Wil jij ook bijdragen? Word dan lid!