Naar de inhoud
Banner

De Bode Arnhem: Universiteiten, luister naar je studenten!

Inzending6 juni 2024

ROOD Arnhem

Dit artikel is een ingezonden opiniestuk. De opvattingen zijn daarmee geen officiële standpunten van ROOD en sluiten niet noodzakelijkerwijs aan op de meningen van al onze leden. Leden kunnen opiniestukken indienen door een conceptversie te sturen naar de redactie via redactie@roodjongeren.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in de mei editie van De Bode Arnhem. Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Universiteiten hebben banden met verschillende andere universiteiten over de hele wereld. Hieronder vallen ook universiteiten in Israël, het land dat op dit moment genocide pleegt, maar ook universiteiten in andere landen. Al zeven maanden vragen studenten hun Colleges van Bestuur om openheid over deze banden. Tot op heden is er vrij weinig bereikt. Al snel werd duidelijk wat de studenten als volgende stap hadden bedacht; in korte tijd werden op verschillende universiteiten “encampments” opgezet. Op de campus werd een gebouw, grasveld of plein bezet om de druk op het College van Bestuur op te voeren. De eisen van de studenten zijn duidelijk: Maak banden met Israëlische instellingen en bedrijven bekend, verbreek banden met Israëlische instellingen en verbreek banden met bedrijven die geld verdienen aan deze genocide.

Universiteiten hebben mooie woorden in hun missie staan. Zo wil de Radboud Universiteit haar studenten opleiden tot gewetensvolle, betrokken, kritische en zelfbewuste academici. De Universiteit Utrecht ziet zichzelf als een “katalysator voor verandering”. Studenten kijken kritisch naar hoe hun universiteit omgaat met een genocide, welke stappen ze neemt om verandering teweeg te brengen. Doen ze dan niet precies waarvoor ze zijn opgeleid?

In plaats van hun studenten serieus te nemen, kiezen sommige universiteiten ervoor om meteen de ME op hun studenten af te sturen; in de eerste week zagen we al bulldozers door barricades rijden en op verschillende plaatsen werden studenten door de ME uit gebouwen gesleurd. Andere universiteiten tolereren de kampen nog wel, maar houden de boot af als het op eisen aankomt. Ze willen dan bijvoorbeeld een ethische commissie instellen om de opties af te wegen voordat er stappen worden ondernomen.

Universiteiten; luister naar je studenten in plaats van ze mee te laten slepen en tijd te rekken. Wees de katalysator voor verandering die je zo graag wilt zijn en volg de scholen die hun banden al hebben verbroken.