Naar de inhoud
Banner

de bode maart 2022: Linkse partijen? Dacht het niet.

Nieuwsbericht18 maart 2022

ROOD Utrecht

Als je het verkiezingsprogramma van GroenLinks leest, dan lijkt het op het eerste gezicht een linkse partij die gefocust is op het klimaat. D66 heeft plannen vol vernieuwingen voor onze stad en zegt niemand te laten vallen. Maar welke belangen vertegenwoordigen zij echt in de gemeenteraad? De belangen van grootkapitaal natuurlijk.

Deze partijen hebben beide gestemd om tientallen sociale huurwoningen aan de Croeselaan te slopen. In plaats daarvan komt er een nieuwe prestigeproject met maar 35% sociale huur. Er waren plannen voorgesteld door andere partijen waarmee de woningen niet tegen de vlakte moesten, maar GroenLinks en D66 vonden het belangrijker dat er daar een park kwam. Een park dat geheel toevallig de perfecte lunchplek zou zijn voor de werknemers van de Rabobank. Ook zijn er plannen om het cultuurrijke Werkspoorkwartier volledig te vernieuwen om een ‘nieuw groen werklandschap’ te creëren. Wat dat werkelijk betekent is dat het een paradijs wordt voor rijke ondernemers en grote bedrijven. Alle cultuur, waarvan deze partijen zeggen dat het zo belangrijk is, zal langzamerhand verdwijnen door de stijgende huurprijzen. Ook is er geen rekening gehouden met de bewoners van de Schepenbuurt. In de gemaakte plannen moet er zelfs een huis gesloopt worden om een mooiere fietsroute te maken naar het nieuwe bedrijventerrein. Dit zijn maar twee voorbeelden van een groter gentrificatieproces dat overal gaande is in onze stad.

In de tussentijd wordt er niks gedaan voor de meeste Utrechters. Simpele plannen om sociale ongelijkheid te verminderen zoals het fors verhogen van de onroerendezaakbelasting worden niet uitgevoerd omdat dat niet gunstig is voor de kapitaalbezitters en huisjesmelkers. Ook wordt er vastgehouden aan het idee dat een groot deel van het nieuwbouw bestemd moet zijn voor mensen met een hoger inkomen. Door de enorme stijging van de huizenprijzen is alles wat geen sociale huur is vrijwel onbetaalbaar voor mensen met lagere inkomens.

D66 heeft zich ook uitgesproken tegen een voorstel om fossiele reclame uit de openbare ruimte te weren in Utrecht. Een raadslid van D66 beweerde dat dit niet kan omdat het tegen de vrijheid van meningsuiting zou zijn. Terwijl er in hun verkiezingsprogramma staat dat zij een groene stad willen, vinden zij het dus prima als een bedrijf zoals Shell hun verwoestende olie mag greenwashen met propagandareclames.