Gemeente Arnhem heeft zelfstandig wonende jongmeerderjarigen jarenlang een te lage bijstandsuitkering gegeven

De gemeente had in 2017 het besluit gemaakt om de verbinding tussen een bijstandsuitkering en het wettelijk minimumloon op te heffen, om zo deze mensen een ‘’duwtje in de rug te geven om weer te gaan werken’’ Daarnaast had de gemeente ook besloten dat deze groep vanaf mei 2018 zelf verantwoordelijk zal zijn over hun financiën in plaats van de eerdere ‘’zak- en kleedgeldregeling’’.

Om een plaatje te schetsen bij deze situatie: de bijstandsnorm voor een alleenstaande volwassene bedraagt in 2022 zo’n 1091,71 euro; dit is 70% van het minimumloon voor een 21-jarige. De jongeren ontvingen door het besluit van 2017 veel minder dan dit; mensen moesten ineens van 500 euro per maand rond zien te komen. Daarbij waren ze vanaf 2018 plotseling compleet verantwoordelijk over hun eigen financiën. De gemeente heeft deze onwijs kwetsbare groep hierdoor compleet achtergesteld.

Niek van Dijk (www.onterecht.nu) is samen met een cliënte hiervoor naar de rechter gestapt en heeft deze eerste rechtszaak in 2020 gewonnen. Ondertussen heeft hij veel meer mensen binnen deze groep kunnen helpen met de situatie. In april 2022 zullen de welverdiende compensaties als gift worden uitgekeerd aan de gedupeerden.

Van Dijk: ,,Ze hebben door hun psychische problematiek vaak geen arbeidsvermogen of volgen een studie waardoor die ‘prikkel’ van de gemeente Arnhem om te gaan werken ook zeer misplaatst is.’’ (de Gelderlander)

De gemeente weigert een breed onderzoek te beginnen om er achter te komen bij wie er in het verleden dit ook voorgevallen is; wel zullen ze de dossiers van de huidige bijstandsgerechtigden doornemen.

Dit artikel komt uit de Bode Arnhem van april 2022